Начало За нас Реклама Контакти

Урания - различният ресторант в Созопол

Снимка за Урания - различният ресторант в Созопол

Всички талантливи шеф-готвачи рано или късно си замечтават за собствен ресторант. И ако може, да е на брега на морето. Диян Димитров определено е сбъднал тази своя мечта - неговият ресторант „Урания” е кацнал над залива в стария Созопол. От пръв поглед личи, че мястото е по-различно от останалите созополски заведения. Не толкова с невероятната гледка към морето, колкото заради стилната средиземноморска атмосфера, подготвяща клиентите за предстоящото кулинарно преживяване. Без да са правени огромни инвестиции в интериора, тук човек се чувства повече от уютно.

Приключението за Диян започва преди около 14 години, когато се впуска в света на професионалното готвене в родния му град Търговище. Днес той е шеф-готвач в семейния си созополски ресторант “Урания”. Въпреки че завършва специализирано училище, истинската му подготовка започва след това. Но никакво образование или опит нямаше да го направят толкова добър в работата, ако не беше самороден талант в кулинарията.

Преди около девет години се запалва по модерните техники, а основни виновници са представителите на испанската авангардна школа – Феран Адриа, Хуан Рока, Андони Адурис. „Важното при този тип кухня е да се запази и подчертае максимално вкусът на ингредиентите, казва той. Това е храна, която ти позволява да твориш и да дадеш израз на фантазията си.” Созополският шеф-готвач не определя стила си като авангарден. „По-скоро е модерна кухня, но използвам авангардни техники. Може да се каже, че приготвям и класически неща, но пречупени през моя начин на виждане.” Само за тази година неуморният кулинар е развил четири-пет нови техники, с които работи - между тях и различни видове дестилации. Сред уредите в кухнята на "Урания" има дори машинка за захарен памук – съответно в менюто е включен и лист от захарен памук, с няколко различни вкуса вградени в него: малина, боровинка, къпина.

Работата на Диян се основава върху задълбочените му познания за съставките и кулинарните техники - класически и съвременни. Винаги се стреми да използва пресни сезонни продукти. Набавя си ги от целия район – морето, Странджа. Изградил е цяла мрежа от приятели и доставчици, но понякога обикаля и сам. През зимния сезон прекарва времето си в експерименти и в търсене на производители, способни да задоволят изискванията му.

Засега „Урания” работи като сезонен ресторант. Освен случайните клиенти, които го откриват, докато са на почивка в Созопол, идват и доста ценители, които добре знаят какво ги очаква при Диян Димитров. А това най-често е поредната изненада, защото освен а ла карт менюто  се предлага и дегустационно меню, което отразява авторските пориви, творческите усилия и новите идеи на създателя си. „Дегустационните менюта са само за ценители, за хора, които знаят какво търсят”, подчертава готвачът. Такива редовни клиенти-познавачи му гостуват вече 10 години. Именно високата оценка на посетителите го стимулира да бъде все така различен и интересен.

Прочетете пълния текст в брой 59 на списание "Меню".

от Любомир Бояджиев Юли 2012
Коментари