Начало За нас Реклама Контакти

Пита с агнешко месо и сирене

Снимка за Пита с агнешко месо и сирене
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Обичайната и изключително вкусна комбинация на агнешко със слабо ароматни свежи млечни продукти в тази рецепта е изкусителният пълнеж на пухкава средиземноморска пита.

СъставНеобходими продукти за 10 порции

  • за пълнежа:
  • 1,2 кг агнешка плешка или 500 г сварено или печено агнешко месо
  •  лимонов сок, сол и пипер
  • 2 дафинови листа
  • 1 щипка канела
  • ½ ч. л. кимион
  • 400 г крем-сирене или фина извара
  • 200 г моцарела, нарязана на малки кубчета
  • 3 с. л. маскарпоне
  • 3 с. л. мента, нарязана
  • за тестото:
  • 450 г брашно
  • ½ ч. л. морска сол
  • 20 г прясна мая
  • 240 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  •  сусам за поръсване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Ако се ползва агнешка плешка, месото се подправя със сол, пипер и лимонов сок и се оставя да постои 3-4 часа на хладно. Слага се в тенджера заедно с дафиновите листа, покрива се с вода и се вари около 90 мин., докато омекне. Обезкостява се и се нарязва на малки кубчета. Подправя се със сол, пипер, кимион и канела.

  • 2.

    Докато месото се вари, се замесва тестото. Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче. Маята се разтваря в млякото и се сипва в кладенчето заедно с разбитото яйце. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса, покрито с фолио, в намаслена купа около 2 часа или докато си удвои обема.

  • 3.

    Крем-сиренето, моцарелата и маскарпонето се разбъркват заедно. Подправят се със сол и пипер на вкус.

  • 4.

    Две трети от тестото се оформят на топка, която се разточва по дъното на намаслена тавичка с диаметър 26 см, така че краищата да висят навън. Отгоре се разпределят на пластове половината от сиренето, месото, ментата и останалото сирене. Останалото тесто се разточва на кръг с диаметъра на тавата и се поставя върху пълнежа. Висящите краища на долната кора се загъват навътре и се надиплят.

  • 5.

    Кората се набожда на няколко места с нож, намазва се с разбито яйце и се поръсва със сусам. Оставя се да втаса около 30 мин. и се пече в загрята фурна на 180° С около 35 мин. или докато добре се зачерви.

  •  
Подходящи типове вина
Май 2015
Още подобни рецепти
Коментари