Начало За нас Реклама Контакти

Пирамида на вкуса

Снимка за Пирамида на вкуса
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Това ястие е изключително богато и сложно съчетание от аромати и вкусове в стил фюжън. Вдъхновено е както от голямата италианска традиция, така и от мексиканската екзотика, а съчетанието на бял шоколад с черен хайвер носи почерка на един от най-прочутите авангардни шеф-готвачи в света, англичанина Хестън Блументал.

СъставНеобходими продукти за 3

  • за "бонбоните":
  • 100 г пармиджано или грана падано
  • 30 г гауда
  • 2 с. л. смлян шамфъстък
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. тъмно какао
  • за пълнежите:
  • 100 г фино крем сирене
  • 1 с. л. черен хайвер
  • 1 ч. л. лют пушен червен пипер, смлян
  • 10 г шоколад 90%
  • 1 капка трюфелово олио
  • 1 с. л. черен сусам
  • за гарниране:
  • 50 г бял шоколад
  • 1 с. л. черен хайвер
  • 50 г черен шоколад
  • 1 с. л. крем сирене
  • 1 капка трюфелово олио
  • 2 резена прошуто
  • за молето:
  • 1 сушена люта червена пушена чушка
  • 1 сушена сладка чушка
  • 2 с. л. бял сусам
  • 1 щипка семена от анасон
  • ½ ч. л. семена от кориандър
  • ½ ч. л. семена от кимион
  • 2 щипки канела
  • 5 зърна черен пипер
  • 1 с. л. олио
  • 2 с. л. бадеми
  • 1 с. л. тиквени семки
  • 1 скилидка чесън, необелена
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • 200 г домати, нарязани на едри кубчета
  • 10 г шоколад с 90% какао

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За молето чушките се покриват с гореща вода и се оставят за 20 мин.

  2. 2.

    В сух тиган се слагат сусамът, семената от анасон, кориандър, кимион, черен пипер, бадемите, тиквените семки и канелата. Разбъркват се около минута, докато станат ароматни. Когато изстинат, се стриват в хаванче.

  3. 3.

    Олиото се загрява и в него се слагат чесънът и лукът, разбъркват се 3-4 мин., слагат се доматите и чушките и се бъркат на силен огън 2-3 мин. Всичко се охлажда, чесънът се обелва и продуктите се пасират. Слагат се смлените подправки и нарязаният шоколад и всичко се загрява отново, докато се стопи шоколадът. Подправя се със сол на вкус. Оставя се да изстине.

  4. 4.

    Белият и черният шоколад за гарниране се разтопяват в микровълнова фурна поотделно. Върху 2 плика за печене с лъжица се намазват кръгове с диаметър 10 см от черния и от белия стопен шоколад. Пликовете се опъват отгоре по дъното на 2 еднакви купички, обърнати наопаки, и се слагат в хладилника да се стегнат. Когато се втвърдят, пликовете внимателно се отделят.

  5. 5.

    Пармиджаното и гаудата се настъргват фино, смесват се и се разделят на 3 части. Към първата се прибавят смлените ядки, към втората - червеният пипер, и към третата - какаото. 10 книжни капсули за бонбони се напълват с трите смеси и се слагат в микровълновата фурна на пълна мощност за 20-30 сек. или докато се разтопят. Охлаждат се и се изваждат.

  6. 6.

    Крем сиренето за пълнежите се разделя на три части. Към първата се добавят запеченият черен сусам и трюфеловото олио, към втората - черният хайвер, и към третата - лютият пушен червен пипер и фино настърганият шоколад.

  7. 7.

    "Бонбоните" се слепват две по две: кафявите с шоколадовия лют пълнеж, зелените с черния хайвер и оранжевите с трюфеловия пълнеж. Подреждат се във вид на триъгълна пирамида.

  8. 8.

    Купичката от черен шоколад се напълва с лъжица от молето, купичката от бял шоколад се напълва с лъжица от черния хайвер.

  9. 9.

    Резените прошуто се слагат между две малки топлоустойчиви купи, покрити с хартия за печене и се слагат в микровълновата фурна на пълна мощност за 20-30 сек. Охлаждат се и се отделя получената купичка. Напълва се с крем сиренето, разбъркано с трюфеловото олио.

  10. 10.

    В трите края на пирамидата се слагат трите вида купи.

Подходящи типове вина
Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари