Начало За нас Реклама Контакти

Пилешки пай

Снимка за Пилешки пай
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пухкавата кора на този пай обгръща чудесна и уханна плънка от крехко пилешко, праз и гъби. Няма начин да пропуснете тази рецепта! 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за кората:
  2. 125 г меко масло
  3. 300 г заквасена сметана
  4. 1 яйце
  5. 1 ч. ч. бяло брашно
  6. 1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
  7. 1 ч. л. бакпулвер
  8. ½ ч. л. сол
  9. за месото:
  10. 500 г пилешко филе, нарязано на малки кубчета
  11. 2 с. л. брашно
  12. 3 с. л. зехтин
  13. 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  14. 200 г печурки, нарязани на филийки
  15. 100 мл бяло вино
  16. 1 с. л. нарязана прясна салвия или 1 ч. л. сушена
  17. 3 с. л. гъсто кисело мляко или заквасена сметана
  18. 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
  19. 4 с. л. пармезан, ситно настърган, по желание

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се разбърква със солта и бакпулвера и се стрива на трохи с маслото. Сметаната се разбива с яйцето и се обърква на меко тесто с брашнено-маслената смес. Тестото се разстила по дъното и стените на по-висока огнеупорна форма за печене с вместимост около 2 л, намазана с масло.

  2. 2.

    Месото се подсушава и се поръсва с брашното.

  3. 3.

    В сгорещеното олио се задушава леко празът, добавят се гъбите и след 3-4 мин. се сипва месото. Разбърква се 3-4 мин.

  4. 4.

    Налива се виното, посолява се и се поръсва със салвията. След като поври 5 - 10 мин., ястието се отстранява от огъня и в него се разбърква киселото мляко. Подправя се с магданоза.

  5. 5.

    Месото се изсипва в приготвената кора и се пече 40 - 50 мин. във фурна, загрята на 190˚ С.


Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари