Начало За нас Реклама Контакти

Пилешки крилца със зелен фасул, картофи и бира

Снимка за Пилешки крилца със зелен фасул, картофи и бира
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Колкото и да е изобилна през лятото в България, бирата у нас рядко се завърта из гозбите. А тя придава чудесна горчива нотка на ястията и ги прави още по-апетитни.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг пилешки крилца
  2. 8 скилидки чесън, необелени
  3. 4 с. л. зехтин
  4. 2 лимона
  5. 5-6 стръка мащерка
  6. 500 г картофи
  7. 500 г зелен фасул
  8. 200 мл бира
  9.  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    От единия лимон се изстисква сокът. Другият се нарязва на резенчета. Всяко резенче се намазва със зехтин и се поръсва със сол.

  2. 2.

    Зеленият фасул се пуска за 3 мин. във вряща подсолена вода, или докато леко омекне, но е все още хрупкав. Охлажда се.

  3. 3.

    Пилешките крилца се оформят, като се нарязват на парчета по ставите и по-тънката част се отстранява.

  4. 4.

    Картофите се измиват добре, обелват се и се нарязват на четвъртини. Ако са пресни, може да не се белят.

  5. 5.

    В глинен гювеч се смесват картофите, фасулът, чесънът, сокът от лимона, стръковете мащерка и крилцата. Овкусява се със сол и пипер, добавят се бирата и зехтинът и всичко се разбърква. Отгоре се подреждат резените лимон.

  6. 6.

    Ястието се пече покрито 40 - 50 мин. във фурна, загрята на 200° С, като се разбърква веднъж. Допича се без капак още 20 - 30 мин., докато се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари