Начало За нас Реклама Контакти

Пилешки филенца със сусам и сладко-кисел сос

Снимка за Пилешки филенца със сусам и сладко-кисел сос
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сусамът (Sesamum indicum L.) е вероятно най-древното маслодайно растение, познато на човечеството. Родината му е Африка, но днес се отглежда почти по цял свят, най-вече в Средна и Южна Америка. Комбинирахме яркия вкус на сусама със сладко-кисел сос, познат предимно от китайската и други азиатски кухни. Комбинацията между сладко и кисело се среща обаче и в гозбите от други краища на света, докато у нас навлиза сравнително отскоро и се посреща понякога с известен скептицизъм. Вие обаче не се бойте, гарантираме омитането на всички чинии за съвсем кратки срокове.

СъставНеобходими продукти за 0

  • 4 пилешки филенца, нарязана на ивички
  • 50 мл соев сос
  • 1 ч.л. лютив сос
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 2 ч.л. къри
  • 100 г / 2 ч.ч. натрошен несладък корнфлейкс
  • 50 г / 1/4 ч.ч. сусам
  • 30 г настърган пармезан или твърд кашкавал
  • За соса:
  • 1 с.л. царевично брашно или нишесте
  • 125 мл / 1/2 ч.ч. оцет
  • 125 г / 1/2 ч.ч. захар
  • 60 мл / 1/4 ч.ч. доматен сос или пюре
  • 1/2 ч.ч. кубче пилешки бульон

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Парчетата пилешко филе се объркват със соевия сос, киселото мляко, лютивия сос и кърито и се оставят да се мариноват за най-малко 30 мин. Най-добре е да се оставят за 1 нощ в хладилника.

  2. 2.

    Фурната се загрява на 190°С. В чиния се смесват корнфлейксът, сусамът и пармезанът. Филенцата се отцеждат от маринатата и се овалват в сусамената смес. Панираното филе се подрежда на един ред в намаслена тавичка и се пече 20-25 мин., докато стане хрупкаво и се зачерви.

  3. 3.

    Съставките за соса се смесват, към тях се прибавя 1 ч.ч. вода и се бъркат на котлона, докато се сгъсти.

Продуктите са за 30 броя.
Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари