Начало За нас Реклама Контакти

Пиле с прясно зеле

Снимка за Пиле с прясно зеле
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Рецептата за пиле с прясно зеле е класика в жанра за българската кухня. Колкото позната, толкова и любима, тази гозба е все така актуална и днес.

СъставНеобходими продукти за 4-6 порции

  • 1 пиле
  • 80 мл олио
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 морков, нарязан на кубчета
  • 1 резен целина, ситно нарязан
  • 1 с. л. червен пипер
  • 1 малка глава зеле, ситно нарязано
  • 2 едри домата, нарязани на кубчета
  • 1 ч. л. доматено пюре
  • 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 1 стрък пресен чесън, по желание
  • 2 с. л. лимонов сок, по желание
  •  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Пилето се нарязва на порции. Олиото се загрява и се слагат лукът, морковът и целината. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън. Добавя се червеният пипер, разбърква се и се слага месото.

  • 2.

    Пилето се разбърква, докато се зачерви леко от всички страни. Посолява се. Налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да ври на тих огън, докато месото стане крехко.

  • 3.

    Добавя се зелето и щом заври, се оставя 10 мин. на огъня. Прибавят се доматите и доматеното пюре. Слага се магданозът и ястието се прехвърля в тавичка. Запича се 20 мин. на 200˚ С или докато леко се зачерви.

  • 4.

    По желание може да се направи сос от лимоновия сок, чесъна и 3 с. л. растително олио, с който ястието да се разбърка преди сервиране.
     


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари