Начало За нас Реклама Контакти

Пиле с ориз

Снимка за Пиле с ориз
100
Време за приготвяне: 100 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Само строгите вегетарианци не биха се възхитили на древната комбинация от пилешко и ориз, която в българския вариант се разтапя в устата и ухае невероятно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за бульона:
  2. 1 пиле
  3. 1 морков
  4. 1 резен целина, ситно нарязан
  5. 1 стрък праз или 1 глава лук, едро нарязани
  6. 1 ч. л. черен пипер на зърна
  7. 2 ч. л. морска сол
  8. 1 връзка магданоз
  9. 4-5 стръка мащерка, по желание
  10. за ориза:
  11. 2 с. л. пречистено масло или растителна мазнина
  12. 1 стрък праз или 1 глава лук, ситно нарязани
  13. 1 морков
  14. 1 резен целина, ситно нарязан
  15. 1 червена чушка, ситно нарязана, по желание
  16. ½ ч. ч. замразен или консервиран зелен грах, по желание
  17. 100 мл бяло вино
  18. 2 с. л. лимонов сок
  19. 2 ч. ч. ориз
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пилето се нарязва на порции и се слага да заври с 2 л студена вода и солта. Щом заври, се маха отделената пяна и се слагат мащерката, морковът, целината, лукът, черният пипер и дръжките от магданоза. Оставя се да ври 40 - 50 мин. или докато месото омекне. Месото се отделя, а бульонът се прецежда.

  2. 2.

    В сгорещеното пречистено масло се слагат лукът, морковът и целината за ориза. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин. Прибавят се чушката и грахът, разбъркват се 1-2 мин. Слага се оризът и се бърка, докато стане прозрачен. Налива се виното. Бърка се, докато се поеме от ориза. Залива се със 750 мл от бульона, в който е вряло пилето. Слагат се магданозът и лимоновият сок.

  3. 3.

    Всичко се прехвърля в съд за печене с капак, отгоре се подрежда месото, съдът се затваря или се покрива с алуминиево фолио. Слага се да се пече 30 мин. във фурна, загрята на 200˚С. Ако има нужда, може да се допече без капак още 10 мин, докато се зачерви месото.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари