Начало За нас Реклама Контакти

Пиле с калвадос

Снимка за Пиле с калвадос
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Poulet vallée d'Auge е класическа френска рецепта, която позволява многобройни вариации, коя от коя по-вкусни. В тази фина рецепта Ивелина Иванова, освен традиционните продукти, използва и свежия аромат на лимона. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 пиле
  2. 4 с. л. масло
  3. 1 лимон
  4. 50 мл калвадос или друго ароматно бренди
  5. 400 г гъби
  6. 1 ароматна кисела ябълка, нарязана на резени
  7. 3 жълтъка
  8. 250 мл животинска сметана 35%
  9.   сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пилето се нарязва на парчета. Лимонът се разрязва на 4 парчета и с тях се обтрива всяко парче. Посолява се.

  2. 2.

    Загрява се маслото и в него се слага да се запържи от всички страни месото. Залива се с калвадоса и се запалва. Щом пламъците изгаснат, пилето се покрива с капак и се обръща от всички страни, за да попие аромата на калвадоса за 5-10 мин.

  3. 3.

    Пилето се изважда от съда и там се сипват гъбите и ябълковите резени. Разбъркват се, връща се пилето и съдът се слага в загрята фурна на 180° С за 50 мин.

  4. 4.

    С бъркалка се разбиват жълтъците и сметаната. Добавят се внимателно, при постепенно загряване към останалите сокове от печенето, гъбите и ябълките. Ако се сгъсти прекалено много, се добавя още сметана или малко гореща вода.

  5. 5.

    Пилето се поднася със соса, гъбите и парченца прясна ябълка.


Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари