Начало За нас Реклама Контакти

Пиле с гъби и праз

Снимка за Пиле с гъби и праз
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино
Виж видеото към тази рецепта

Финият сметанов сос с коняк свързва всички елементи - пилешко, гъби и праз, на това сочно и засищащо ястие в един завършен триумф на вкуса.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 8 долни пилешки бутчета
  2. 2 стръка праз, нарязани на дебели кръгчета, или 300 г обелени лукчета
  3. 300 г гъби, нарязани на четвъртини
  4. 1 с. л. лимонов сок
  5. 3 с. л. зехтин
  6. 1 резен целина
  7. 1 малък морков
  8. 1 дафинов лист
  9. 3 стръка мащерка
  10. 1 стрък розмарин
  11. 1 с. л. брашно
  12. 500 мл зеленчуков бульон
  13. 100 г заквасена сметана
  14. 2 жълтъка
  15. 1 с. л. натурално нишесте
  16. 2 с. л. коняк
  17.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Целината, морковът, дафиновият лист, мащерката и розмаринът се завързват на букетче с бял памучен конец.

  2. 2.

    Гъбите се разбъркват с лимоновия сок, за да не потъмнеят, и се бланшират 3 мин. в 500 мл вряща подсолена вода. Добавя се празът и след 2 мин. всичко се отцежда.

  3. 3.

    В загретия зехтин се слагат бутчетата и се разбъркват, като не бива да се зачервяват. Добавя се брашното, разбърква се, налива се бульона и се добавя ароматното букетче. Оставя се да къкри 20 мин.

  4. 4.

    Букетчето се изважда, слагат се бланшираните зеленчуци и се оставя да къкри още 10 мин.

  5. 5.

    Сметаната се смесва с жълтъците и нишестето. Добавя се към пилето при непрекъснато разбъркване извън огъня, като не бива да завира. Слага се конякът и се подправя с лимонов сок на вкус. Поднася се горещо.
     


Видео
Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари