Начало За нас Реклама Контакти

Пикантни пилешки крилца

Снимка за Пикантни пилешки крилца
60
Време за приготвяне: 1 час + 2 часа за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пърженото пиле е един от истинските кулинарни символи на южните щати, но хората от Акадиана (кадиени, каджуни, кажуни, кейджън - изберете си) са го превърнали в техен специалитет заради умопомрачително ароматната смес от подравки.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г пилешки крилца
  • 3 с. л. кейджън смесени подправки
  • 60 мл зехтин
  • 1 ч. л. мед
  • 1 ч. ч. бяло пшенично брашно
  • 1 с. л. царевично нишесте
  • 2 ч. лморска сол
  •  олио за пържене на маслена баня
  • за кейджън подправката:
  • 1 с. л. морска сол
  • 1 с. л. черен пипер на зърна
  • 1 с. л. бял пипер на зърна
  • 1 с. л. сушен риган
  • ½ с. л. сушена мащерка
  • ½ с. л. сушен босилек
  • 1 ч. л. кайенски или лют червен пипер
  • ½ с. л. пушен червен пипер
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 1 с. л. червен пипер
  • по желание:
  • 1 дафинов лист
  • 3 зърна бахар
  •  лют червен пипер
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Крилцата се измиват, подсушават се и се срязват в ставите. Тънкият край се отстранява.

  • 2.

    За сместа от подправки в хаванче се стриват черният, белият пипер и бахарът, добавят се другите подправки и всичко отново се стрива, за да се слеят ароматите. Съхранява се в плътно затворени буркани на тъмно. Дафиновият лист се прибавя по време на приготвянето на ястието и се изважда в края.

  • 3.

    В купа се смесват ароматната смес, зехтинът и медът. Добавя се пилето и се слага в хладилника да се маринова най-малко 2 часа. Може да се остави и цяла нощ.

  • 4.

    В найлонов плик се смесват брашното, нишестето и солта. В плика се слагат отцедените мариновани крилца, пликът се разтръсква, за да се покрият равномерно. Крилцата се изваждат в чиния и се оставят да постоят 15 мин.

  • 5.

    Крилцата се пържат 5 - 7 мин. в съд, в който има поне 5 см олио, загрято на 170˚ С. Леко се подсушават с кухненска хартия от мазнината и се поднасят горещи.
     


Подходящи типове вина
Юли 2013
Още подобни рецепти
Коментари