Начало За нас Реклама Контакти

Пикантен сушен грах

Снимка за Пикантен сушен грах
80
Време за приготвяне: 80 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сушеният грах би бил необичаен избор в Индия за това ароматно постно ястие, но пък много популярен сред хората от индийските диаспори в места като Тринидад, Гвиана, САЩ и Фиджи.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. синап
  • 1 ч. л. семена от кимион
  • ½ ч. л. куркума
  • 10 листа къри
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 люта чушка, ситно нарязана
  • 3 скилидки чесън, пресовани
  • 1 ч. л. гарам масала
  • 200 г сушен зелен грах, обелен и разполовен
  • 600 мл вода или зеленчуков бульон
  • 3 домата, ситно нарязани или 250 г чери домати
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. ситно нарязан пресен кориандър
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Олиото се загрява и в него се слагат синапът, кимионът, куркумата и листата къри. Разбъркват се, докато семената синап започнат да пукат. Прибавят се лукът, чесънът и чушката. След 3 мин. се слага гарам масалата, разбърква се и се слага грахът. Разбърква се и се залива с водата или бульона. След като заври, огънят се намалява и ястието се оставя да къкри под капак около 60 мин. или докато грахът омекне. От време на време се наливат по 100 мл гореща вода. В края на варенето ястието трябва да е гъсто и почти цялата течност трябва да се е поела от граха.

  • 2.

    Подправя се със сол и пипер на вкус. Слагат се доматите. След като поври на тих огън 10 мин., се подправя отново със сол, лимонов сок и кориандъра и се поднася.

  •  
Подходящи типове вина
Март 2015
Още подобни рецепти
Коментари