Начало За нас Реклама Контакти

Печено пиле с бира и хрупкави пикантни пържени картофи

Снимка за Печено пиле с бира и хрупкави пикантни пържени картофи
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази изключителна рецепта е пътят, по който се овладяват две изкуства – да направиш съвършеното печено пиле и да изпържиш най-вкусните картофи.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за пилето:
  2. 1 пиле 
  3. 1 лимон
  4. 100 г масло
  5. 3 скилидки чесън, необелени
  6. 1 скилидка чесън, пресована
  7. 1 ч. л. червен пипер
  8. 1 ч. л. черен пипер
  9. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  10. ½ ч. л. кимион
  11. 300 мл пшенична бира
  12. за картофите:
  13. 1 кг картофи, обелени и нарязани на тънки резени
  14. 1 ч. л. морска сол
  15. 1 с. л. червен пипер
  16. 1 ч. л. кимион
  17. 1 ч. л. кориандър
  18. ½ ч. л. чесън и билки от мелничка 
  19. 1 с. л. царевично нишесте
  20. 300 мл олио за пържене на маслена баня
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото за пилето се разбърква с 1 ч. л. настъргана лимонова кора, пресования чесън, черния и червения пипер, кимиона и магданоза.

  2. 2.

    Пилето се измива, подсушава се и кожата му внимателно се отлепва от гърдите и бутчетата. В получените кухини месото се обтрива с морска сол и половината от ароматното масло. Отново се покрива с кожата. Във вътрешността се слагат необелените скилидки чесън и половината от лимона. Натрива се и отвън с останалото масло. Слага се в тавичка върху решетка да се пече на 190˚ С около 90 мин., като на всеки 15 мин. се облива с 50 мл от бирата. Трябва да се зачерви добре.

  3. 3.

    През това време обелените картофи се слагат да се подварят 10 мин. във вряща подсолена вода. Отцеждат се и се подсушават.

  4. 4.

    Всички подправки и нишестето за картофите се слагат в голям найлонов плик и се разтръскват. Слагат се подсушените картофи и отново се разтръскват добре, докато се покрият равномерно с подправките. Слагат се в сгорещено олио на 180˚ С, за да се изпържат до златисто.

  5. 5.

    Пилето се сервира с картофките и сезонна салата.


  6.  

Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари