Начало За нас Реклама Контакти

Печено лимоново пиле

Снимка за Печено лимоново пиле
120
Време за приготвяне: 60 мин. + 1 час за мариноване
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

В това предложение с минимален брой продукти вечната класика на печеното пиле е представена в по-нетрадиционен вариант. Заслугата за това е на лимонът, който прибавя към месото не само допълнителен аромат и вкус, но и го прави по-сочно – три в едно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • охладено пиле
  • 4 с. л. меко масло
  • лимон
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 1 с. л. прясна мащерка или 1 ч. л. сушена
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пилето се срязва с кухненски ножици от двете страни на гръбначния стълб и той се отделя. Отстранява се ядецът. Разтваря се и се притиска, за да стане плоско.

  2. 2.

    Маслото се разбърква с фино настърганата кора от лимона, чесъна и мащерката. С получената смес се намазва месото под кожата на пилето и пак се покрива с нея. Отгоре се полива със сока от лимона. Две дълги бамбукови или метални шишчета се прекарват по диагонал през пилето. Завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да се маринова около 1 час на стайна температура.

  3. 3.

    Пилето се поставя върху решетка за печене, под която е сложена тава. Кожата се намазва с мазнина и се слага да се пече в загрята фурна на 190° С за около 45 - 50 мин. или докато се зачерви добре.

Вариации - Сложете различни пресни или сухи подправки в маслото. Добавете чили.

Галерия
Подходящи типове вина
Ян. 2009
Още подобни рецепти
Коментари