Начало За нас Реклама Контакти

Печена пъстърва с лимоново масло и булгур

Снимка за Печена пъстърва с лимоново масло и булгур
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ако не сте запален почитател на вкуса на традиционния за Никулден шаран, вероятно търсите негова алтернатива, с която да отбележите предстоящия празник. Великолепните качества на пъстървата я правят особено подходящ заместител, а в това предложение тя е особено апетитна. Уверете се лично.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 200 г булгур
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • печени червени чушки
  • 1 стрък пресен или 1 к.л. сушен джоджен
  • 3 с. л. печени бадеми
  •  сокът и кората на 1 лимон
  • малки изчистени пъстърви
  • 2 с. л. меко масло
  • 1 к. л. черен пипер

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слага се да заври 500 мл вода. Прибавя се булгурът. Отстранява се от огъня и се оставя да престои така 20 мин.

  2. 2.

    През това време в сгорещения зехтин се задушава лукът, прибавят се ситно нарязаните чушки и бадемите, също и отцеденият булгур и джодженът. Подправя се с лимоновия сок и половината лимонова кора.

  3. 3.

    Маслото се разбърква с останалата лимонова кора и черен пипер. Филетата се поръсват със сол и се обтриват с лимоновото масло. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 180°С около 10 мин.

  4. 4.

    Рибата се сервира с гарнитурата от булгур и лимонови резенчета.


Подходящи типове вина
Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари