Начало За нас Реклама Контакти

Печена пъстърва с гъбен сос

Снимка за Печена пъстърва с гъбен сос
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Деликатното месце на пъстървата си партнира по особено вкусен начин с уханните гъби, още повече когато общият характер на ястието е засилен с ароматен вермут.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 почистени пъстърви
  2. 1 лимон
  3. 1 връзка копър
  4. 2 с. л. зехтин
  5. 1 с. л. масло
  6. 500 г гъби, нарязани на тънки ивици
  7. 1 с. л. брашно
  8. 1 ч. ч. гореща вода
  9. 50 мл вермут или бяло вино
  10. 2 с. л. заквасена сметана, по желание
  11.  сол и шарен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пъстървите се посоляват, поръсват се с пипер и във вътрешността на всяка се слага по резен лимон и стрък копър.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слагат гъбите, разбъркват се на силен огън, добавя се брашното, бърка се и се наливат водата и вермутът. Разбърква се 3-4 мин, докато се сгъсти. Сосът се подправя на вкус със сол и пипер, слагат се сметаната и 2 с. л. нарязан копър. Добавя се маслото.

  3. 3.

    Гъбеният сос се сипва на дъното на тавичка, отгоре се подреждат пъстървите, заливат се с лъжица от течността и се запичат за 20 мин. във фурна, загрята до 200° С.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари