Начало За нас Реклама Контакти

Печена патица с мандарини и порто

Снимка за Печена патица с мандарини и порто
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Празничното разточителство на цялата печена патица изисква добра рецепта, затова се възползвайте от тази и всички на масата ще са повече от доволни.

СъставНеобходими продукти за 4-5 порции

  • 1 патица, около 1,6 кг
  • 2 ч. л. китайска смес 5 подправки
  • 1 ч. л. смлян шарен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 2 ч. л. морска сол
  • 2 мандарини
  • за соса:
  • 1 глава червен лук, срязана на четири
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 2 пащърнака, нарязани на кръгчета
  • 1 финокио, нарязано на филии
  • 4 скилидки чесън
  • 100 мл сок от мандарини
  • 100 мл порто
  • 2 ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 с. л. нишесте от картофи или тапиока, при нужда

Начин на приготвяне

  • 1.

    Кожата и подкожната мазнина на патицата се нарязват с остър нож на квадратчета с големина 1 см. Обтрива се със сместа 5 подправки, сол и пипер. Във вътрешността се слагат разрязаните на две мандарини и дафиновите листа. Патицата се слага в тавичка и се пече 90 мин. във фурна, загрята на 180° С.

  • 2.

    Зеленчуците за соса се слагат под патицата и се пекат още 50 мин.

  • 3.

    Отделя се цялата мазнина от тавата. Патицата се оставя на топло, завита хлабаво във фолио. Тавата се слага на котлона и в нея се наливат виното и сокът от мандарини. Всички полепнали по тавата парченца се отделят с шпатула т.нар. деглазиране Налива се бульонът и всичко се оставя да поври 10 мин. Пасира се, прецежда се и се оставя да отново да поври, докато се сгъсти. Ако сосът не е достатъчно гъст, може да се добави разтвореното в студена вода нишесте.

Подходящи типове вина
Дек. 2015
Още подобни рецепти
Коментари