Начало За нас Реклама Контакти

Печена маринована кокошка

Снимка за Печена маринована кокошка
120
Време за приготвяне: 2 часа + 1-2 дена за мариноване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Маринованото пиле наистина изисква повече време за приготвяне, но нищо не може да се сравни с крехкото и сочно месо, което изпълва устата с това, което може да се нарече "най-доброто от месната кухня".

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  1. 1 кокошка или едро домашно пиле
  2. за маринатата:
  3. 2 ч. ч. вода
  4. 2 ч. ч. бяло вино
  5. ½ ч. л. лимонена киселина
  6. 2 ч. л. сол
  7. 1 с. л. захар
  8. 1 ч. л. черен пипер на зърна
  9. 2 с. л. олио
  10. 1 китка ароматни подправки - чубрица, джоджен, магданоз
  11. ½ лимон
  12. за гарниране:
  13. 500 г по-дребни необелени картофи
  14. 100 г масло

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слагат се да заврат водата, виното, лимонената киселина, солта, захарта и черният пипер. След като всичко поври 3-4 мин., маринатата се охлажда и с нея се залива птицата. Оставя се на хладно за 24 часа, ако е пиле, и за 48 часа, ако е кокошка.

  2. 2.

    Подсушава се добре, намазва се с мазнината, във вътрешността на пилето се слагат ароматните треви и лимонът и се поставя във фурната да се пече на 180° С около 1 час. От време на време се залива с маринатата. Ако кожата на птицата се зачерви прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.

  3. 3.

    Картофите се измиват много добре и срязват наполовина. Кокошката се намазва с маслото, а останалото се слага да се стопи на дъното на тавата. Върху него се слагат леко посолените картофи с отрязаната част надолу. Слагат се да се пекат около 40 мин., докато омекнат.


Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари