Начало За нас Реклама Контакти

Печена бяла риба

Снимка за Печена бяла риба
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Оригиналът на персийското рибно ястие се приготвя с кутум Rutilus kutum - вид каспийска шаранова риба, която определено липсва на нашия пазар, но бялата риба и морският кефал са достойни заместници.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 цяла бяла риба или морски кефал
  2. 2 с. л. зехтин
  3. 1 глава лук, ситно нарязана
  4. 1 червена чушка, нарязана на ивици
  5. 1 зелена чушка, нарязана на ивици
  6. 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
  7. 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  8. 2 връзки ситно нарязан магданоз
  9. 2 с. л. кориандър или девесил, ситно нарязан
  10. 3 с. л. сос от тамаринд или сос от нар, или пасирани вишни
  11.  морска сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се почиства от хрилете и вътрешностите. Посолява се и се поръсва с черен пипер.

  2. 2.

    Лукът и чесънът се слагат в загретия зехтин и се разбъркват на умерен огън 3-4 мин. Добавят се чушките и се разбъркват още 3-4 мин. Сместа се посолява и се добавят магданозът и кориандърът. Бърка се около минута и се налива сосът от тамаринд.

  3. 3.

    Рибата се напълва със сместа, намазва се отвън със зехтин, слага се в топлоустойчив съд за печене, покрива се с капак или алуминиево фолио и се пече 40 - 50 мин. в загрята фурна на 180˚ С.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари