Начало За нас Реклама Контакти

Патица по пекински с брюкселско зеле и батати

Снимка за Патица по пекински с брюкселско зеле и батати
180
Време за приготвяне: 180 мин. + 12 ч. сушене
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Бейдзин као я са едни от най-изкусителните срички в гастрономията. Но печената патица от Пекин не е само невероятен вкус и уникална кулинарна техника - тя е най-известният символ на китайската храна и разказва хилядолетни истории.  

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  1. 1 патица от 2,5-3 кг
  2. 4 л вода
  3. 90 мл мед
  4. 1 с. л. настърган джинджифил
  5. 60 мл соев сос
  6. ½ ч. ч. оризов оцет
  7. за напълване:
  8. 2 мандарини, нарязани на кръгчета
  9. 2 шушулки звезден анасон
  10. 3 скилидки чесън
  11. 2 стръка зелен лук
  12. 2 см джинджифил, нарязан на филийки
  13. 2 ч. л. морска сол
  14. 1 ч. л. захар
  15. за гарниране:
  16. 500 г брюкселско зеле
  17. 1 с. л. масло
  18. 3 с. л. белени лешници
  19. 1 голям сладък картоф (батат)
  20. 1 ч. л. семена от резене или копър
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патицата се приготвя според тази техника.

  2. 4.

    За гарнитурата зелчиците се срязват на кръст в основата и се слагат във вряща подсолена вода за 4 мин. Веднага се пускат в ледена вода, за да не загубят цвета си. Ако се използва замразено броколи, предварително се размразява и не се бланшира.

  3. 5.

    Сладкият картоф се нарязва на кубчета и се сварява в подсолена вода, докато леко омекне. Отцежда се и се подсушава.

  4. 6.

    Загрява се маслото и в него се слагат да се зачервят лешниците. Добавят се семената от резене и бързо се прибавя брюкселското зеле. Разбърква се, докато започнат да се зачервяват. Прибавя се сладкият картоф и всичко се посолява на вкус. Може да се подправи със смлян шарен пипер на вкус.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари