Начало За нас Реклама Контакти

Патешко филе с вишнев сос

Снимка за Патешко филе с вишнев сос
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Рецептата е вдъхновена от кухнята на Франция, където често съчетават любимото си патешко с плодове, а сладко-киселите вишни са един от най-популярните избори.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 патешки филета
  2. 1 ч. л. морска сол
  3. шарен пипер на вкус
  4. 1 с. л. зехтин
  5. за соса:
  6. 200 г почистени пресни или замразени дребни лукчета или червен лук, нарязан на полумесеци
  7. 300 г вишни без костилки
  8. 1 стрък розмарин
  9. 100 мл порто или червено вино
  10. 2 с. л. захар
  11. 3-4 зърна хвойна, по желание
  12.  сол и шарен пипер на вкус

  13.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кожата и мазнината на филетата се нарязват на ромбове, без да се наранява месото. Поръсват се с морска сол и се обтриват с шарен пипер и зехтин. Слагат се на тиган на умерен огън за 4 мин. от страната на кожата и за 2 мин. от другата страна. Преместват се в тавичка.

  2. 2.

    В тигана от запичането на филетата се оставя 1 с. л. от отделената мазнина и се загрява. Добавят се лукчетата и 4-5 листенца розмарин. Разбъркват се на умерен огън, докато се зачервят. Налива се виното, добавя се захарта и всичко се вари, докато течността се изпари наполовина. Посолява се на вкус, добавя се хвойната. Слагат се вишните и се вари още 7-8 мин. на силен огън. Подправя се със сол, пипер и още захар на вкус.

  3. 3.

    Със соса се заливат филетата и се запичат за 8 мин. във фурна, загрята на 210˚ С. Оставят се да починат 10 мин., покрити с алуминиево фолио, и се поднасят.
     


Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари