Начало За нас Реклама Контакти

Патешко филе с розов сос

Снимка за Патешко филе с розов сос
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ще е наистина неприятно, ако с това изискано блюдо не поднесете подходящо вино. Изберете червено бургундско или също така фините, но с мощна структура Бароло и Барбареско от Пиемонт в Италия.

СъставНеобходими продукти за 2 порции

  1. 2 патешки гърди с кожа
  2. 1 стрък розмарин
  3. 2 с. л. зехтин
  4.  пипер меланж 
  5.  сол на вкус
  6. за соса:
  7. 2 ч. ч. зърна от нар
  8. 1 ч. л. нишесте
  9. 1 ч. л. студено масло
  10. 1 ч. л. ситно нарязан магданоз
  11.  пипер меланж 
  12.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кожата на патешките гърди се нарязва на малки ромбчета, без да се наранява месото. Обтрива се със сол и шарен пипер.

  2. 2.

    Розмаринът се нарязва на ситно и се смесва със зехтина. Втрива се от двете страни на месото.

  3. 3.

    През това време зърната от нар се пасират и сокът се прецежда. Мазнината от печенето на филетата се излива от тавата. На дъното й се налива сокът от нар и се разбърква 3-4 мин. на котлона, за да разтвори всички залепнали по дъното парченца и да се редуцира с една трета. Слага се разтвореното в 1 с. л. студена вода нишесте и се разбърква, докато сосът се сгъсти. Дръпва се от огъня, подправя със сол на вкус и се добавя студеното масло. Разбърква се, докато се поеме от соса.

  4. 4.

    Филетата се изваждат от фурната и се оставят на топло за 15 мин., покрити с фолио. Нарязват се на много тънки ивички и се поднасят със соса и зрънца нар.


Подходящи типове вина
Авг. 2013
Още подобни рецепти
Коментари