Начало За нас Реклама Контакти

Патешки филенца със сос от вишни

Снимка за Патешки филенца със сос от вишни
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Макар да не се сещаме често за патешкото месо, това е съвсем незаслужено. Разнообразете набора си с рецепти и се насладете на тези филенца с изтънчените аромати на хвойна и вишни.

СъставНеобходими продукти за 20 броя

  • 500 г патешки бонфилета
  • за марината:
  • 200 мл червено вино
  • 1 дафинов лист
  • 4-5 зрънца хвойна
  • 3 зрънца бахар
  • 1 ч. л. шарен или черен пипер
  • 1 к. л. салвия
  • 1 малка глава лук, срязана на четири
  • ½ лимон, нарязан на ситно
  • за паниране:
  • 4 с. л. брашно
  • 1 к. л. сол
  • 1 ч. ч. олио за пържене
  • за соса:
  • 1 компот от вишни
  • 3 с. л. вино
  • 1 ч. л. кафява захар
  • 1 ч. л. натурално нишесте
  •   сол на вкус
  •   шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патешките филета се почистват от жилите и се оставят да се мариноват една нощ в сместа от виното и подправките.

  2. 2.

    На другия ден филетата се отцеждат, подсушават се, посоляват се и се завиват на рулца, закрепят се с клечка за зъби и се панират в брашното. Изпържват се много леко за 4-5 мин.

  3. 3.

    Приготвя се сосът, като вишните от компота се почистват от костилките и се пасират. Прибавят се виното, захарта, подправя се със сол и пипер на вкус. Сместа се слага да заври и се сгъстява с размитото в 2-3 лъжици сок от компота нишесте.

  4. 4.

    Преди сервиране филенцата се запичат за 10 мин. в загрята фурна на 200°С и се поднасят с топлия сос.

Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари