Начало За нас Реклама Контакти

Патешки бутчета със сини сливи

Снимка за Патешки бутчета със сини сливи
140
Време за приготвяне: 140 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Вероятно заради ограничената им сезонна поява сините сливи рядко играят роля в нашата домашна кухня, което е жалко - те придават уникална сладост, пикантност и дълбочина във вкуса на много месни ястия. Не случайно в традициите на Мароко и Тунис сред най-уважаваните блюда са агнешко или телешко със сливи. Тази рецепта пък обединява чудесни патешки бутчета, сини сливи и хрупкави запечени картофи с дъх на мащерка.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 патешки бутчета
  2. 1 с. л. олио
  3. 120 мл червено сухо вино
  4. 1 капсула MAGGI® Домашен пилешки бульон
  5. 4 стръка мащерка
  6. 10 скилидки чесън, с вътрешната люспа
  7. 300 г сушени сини сливи
  8. за гарниране:
  9. 800 г сварени дребни картофи
  10. 1 стрък мащерка или розмарин
  11.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Олиото се налива в нагорещен тиган. Подсушените бутчета се слагат с кожата надолу на умерен огън за 8 - 10 мин., докато се зачервят добре и мазнината се стопи. От време на време се отлива отделената мазнина. Обръщат се от другата страна да се зачервят още 3-4 мин.

  2. 2.

    Бутчетата се изваждат и се слагат в тавичка, мазнината се отлива и се сипва виното. Когато се редуцира наполовина, се добавят капсулата MAGGI® Домашен пилешки бульон, мащерката, скилидките чесън и половината от сините сливи. Наливат се 500 мл гореща вода. Заливат се бутчетата и се слагат за 2 часа във фурна, загрята на 180˚ С, без да се покриват.

  3. 3.

    През това време картофите се обелват, набраздяват се с вилица и се разбъркват с листенцата мащерка, сол на вкус и 100 мл от мазнината, отделена от бутчетата. Слагат се да се запекат около 1 час, като от време на време се разбъркват, за да се зачервят от всички страни.

  4. 4.

    След като бутчетата се изпекат, сосът се отлива и след като от него се отдели мазнината, се слага в тиган да се редуцира, докато леко се сгъсти. Добавят се останалите сини сливи и след 2-3 мин. варене на тих огън в соса са готови за сервиране.

  5. 5.

    Бутчетата се поднасят със соса и хрупкавите печени картофи. 


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари