Начало За нас Реклама Контакти

Панирани калмари alla romana

Снимка за Панирани калмари alla romana
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Класическа рецепта, която е колкото лесна за приготвяне, толкова и съблазнителна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг туби от калмари
  • 1 лимон
  • 1 дафинов лист
  • 1 скилидка чесън, нарязана на кръгчета
  • 2 яйца
  • 3 с. л. царевично брашно
  • 100 г брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 1 щипка сода бикарбонат
  • 200 мл бира или газирана вода
  • 5 кубчета лед
  • 3 с. л. царевично нишесте за панировката
  • 3 с.л. нишесте за овалване
  • 500 мл олио за пържене
  •  резени лимон за сервиране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Калмарите се почистват и се нарязват на кръгчета. Заливат се със сока от лимона, добавят се дафиновият лист и чесънът и се оставят да се мариноват 30 мин. в хладилника.

  • 2.

    Яйцата се разбиват и се смесват с брашното, солта и содата. Постепенно с разбъркване се прибавя бирата. Слагат се ледът и нишестето

  • 3.

    Олиото се загрява в дълбок съд на 185° С.

  • 4.

    Калмарите се подсушават, овалват се с царевичното нишесте, изтупват се, топват се в панировката и се слагат в загрятото олио. Пържат се до светлозлатист цвят, изваждат се и за да останат хрупкави, се отцеждат върху решетка, под която е поставена кухненска хартия. Сервират се горещи с резени лимон.

Подходящи типове вина
Юни 2015
Още подобни рецепти
Коментари