Начало За нас Реклама Контакти

Палачинки със скариди

Снимка за Палачинки със скариди
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Лесните за приготвяне палачинки и свежата им плънка, представени тук от Ан Фам от inansroom.com и inanskitchen.com, идват от района на град Хюе - старата столица на държавата в централната част на Виетнам. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 400 г скариди
  • 100 г пресни печурки
  • 160 г кълнове от мунг боб или соя
  • ½ връзка пресен лук
  • ½ връзка пресен кориандър
  • ½ връзка пресен джоджен
  • 4 оризови кори
  •  олио
  • за тестото:
  • 160 г царевично брашно
  • 300 мл студена вода
  • 2 големи яйца
  • 1 щипка сол
  • 2 ч. л. захар
  • за соса:
  • 120 мл соев сос
  • 1 скилидка чесън
  • ½ ч. л. захар
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 малка люта чушка
  • ½ лайм 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Скаридите се измиват и се задушават с малко вода. Може да се използват и бланширани скариди. Обелват се и се срязват надлъжно на две, като внимателно се маха тъмната жилка по гърба им.

  • 2.

    Гъбите се нарязват на филийки, пресният лук се нарязва на ситно, а от пресните подправки се взимат само листата.

  • 3.

    Сместа за палачинките се приготвя, като се разтваря брашното във водата, добавят се разбитите яйца, солта и захарта.

  • 4.

    Тиган се загрява на среден огън и се намазва с олио. Една четвърт от тестото се разлива равномерно и се захлупва да се задуши. Поръсва се с една четвърт от печурките и отново се захлупва за 1 мин. Добавят се кълновете, скаридите и пресните подправки.

  • 5.

    Когато палачинката хване коричка отстрани, се изважда и се слага внимателно върху сухата оризова кора. Оризовата кора помага за по-лесното навиване на палачинката, без да се омазняват пръстите. Изчакват се 2 мин., докато кората омекне от топлината на палачинката, и се навива на руло. Повтаря се същото с останалите 3 палачинки.

  • 6.

    Соевият сос се смесва с прясно изстискания сок от лайм, ситно нарязаните чесън и люта чушка и останалите подправки.

  • 7.

    Палачинката се поднася с индивидуална купичка сос и чинийка със зелени подправки и кълнове. Консумира се с пръсти. 


Подходящи типове вина
Апр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари