Начало За нас Реклама Контакти

Пай с тиква и круши

Снимка за Пай с тиква и круши
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Когато към сладката тиква се прибавят стипчиви плодове като боровинки или вишни, се получава истинско изкушение за сладокусните люде, на което просто е невъзможно да устоят.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за плодовия слой:
  2. 250 г тиква, нарязана на малки кубчета
  3. 250 г круши, нарязани на кубчета
  4. 100 г червени или черни боровинки или вишни, пресни или замразени
  5. 2 с. л. кафява захар
  6. 1 с. л. масло
  7. за тестото:
  8. 125 г масло
  9. 170 г кафява захар
  10. 50 г заквасена сметана
  11. 100 мл прясно мляко
  12. 1 ч. л. ванилена захар
  13. 150 г брашно с набухватели
  14. 3 яйца
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквата се слага в тиган заедно с 3 с. л. вода и захарта и се разбърква, докато се изпари водата, тиквата леко омекне и започне да се карамелизира. Слагат се крушата и боровинките. Разбърква се още 1 мин.

  2. 2.

    Тавичка за печене се намазва обилно с маслото и плодовете се сипват на дъното.

  3. 3.

    За тестото маслото се разбива на пухкав крем със захарта и ванилената захар, добавят се един по един жълтъците и след като се поемат, се слага брашното. Прибавят се разбитите заедно мляко и сметана. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят на 2 порции към сместа, като се разбърква с шпатула отгоре надолу.

  4. 4.

    Тестото се сипва върху плодовете. Сладкишът се пече около 60 мин. във фурна, загрята на 180° С. Изважда се от фурната и се охлажда поне 10 мин. в тавата и след това се обръща. Поднася се с бита сметана или сладолед.


Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари