Начало За нас Реклама Контакти

Октопод на скара със сос от печени чушки

Снимка за Октопод на скара със сос от печени чушки
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Зеленчуковата сладост на червените чушки в тази рецепта допълва естествения морски вкус на октопода, който по време на печенето се сдобива и със съблазнителни опушени акценти.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 кг октопод
  2. 1 лимон
  3. ½ портокал
  4. 2 дафинови листа
  5. 2 коркови тапи от бяло вино
  6. за маринатата:
  7. 2 с. л. зехтин
  8. 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  9. 1 скилидка чесън, пресована
  10. 1 връзка магданоз, ситно нарязан
  11. 1 ч. л. каперси, ситно нарязани
  12. 1 ч. л. листа от мащерка
  13. 3-4 с. л. зехтин за печенето
  14. 1 с. л. лимонов сок за овкусяване
  15. 1 сушена люта чушка, натрошена
  16. 2 сушени домата, ситно нарязани
  17. за соса:
  18. 2 филии бял хляб, без кората
  19. 4 с. л. прясно мляко
  20. 2 червени печени чушки
  21. 2 щипки пушен червен пипер, по желание
  22. 2 скилидки чесън, пресовани
  23. 2 с. л. лимонов сок
  24. 1 ч. л. дижонска горчица
  25. 80 мл олио от гроздови семки
  26.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Октоподът се почиства, отстранява се човката и по желание тъмната кожа се обелва.

  2. 2.

    В голяма тенджера се наливат 5 л вода и се слагат лимонът и портокалът, като първо се изстискват. Добавят се дафиновите листа. Щом водата заври, се слага октоподът, като първо се топва няколко пъти във водата и се дръпва нагоре, докато се накъдрят пипалата му. Слага се във водата, затваря се с капак и се вари на много тих огън 60 мин. С клечка за зъби се бодват пипалата в най-дебелата част. Трябва да са крехки и клечката да влиза лесно в месото. Котлонът се изключва и октоподът се оставя във водата, без да се отваря, още 30 мин. Главата се отстранява и пипалата се нарязват.

  3. 3.

    Всички продукти за маринатата се пасират заедно. Подправя се със сол на вкус. Пипалата се разбъркват със маринатата.

  4. 4.

    За соса хлябът се накисва в прясното мляко 10 мин. и се изстисква. Пасират се заедно чушките, накиснатият хляб, пиперът, чесънът, лимоновият сок и горчицата. Докато се пасират, се прибавя постепенно олиото. Подправят се със сол и пипер на вкус. Ако сосът се получи много гъст, се добавят 2-3 с. л. гореща вода.

  5. 5.

    Грил-тиган се загрява на висока температура и в него се подреждат пипалата. Пекат се кратко от всички страни, докато се зачервят. Изваждат се, поръсват се с лимонов сок и се оставят да постоят 3-4 мин. Поднасят се със соса и свежа салата.


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари