Начало За нас Реклама Контакти

Наси горен

Снимка за Наси горен
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Това ястие е една от малкото оригинални индонезийски рецепти, които днес се предлагат в индонезийски ресторанти и действително е такава, а не е внесена от Индия. За пръв път гозбата се споменава в писмен източник от 671 г., в дневника на китайски будист, пътешествал из малайзийското кралство Шривияя, което се простирало на територията на днешна Индонезия. Названието наси горенг (буквално пържен ориз) е от по-късен период, а по онова време ястието се е казвало "Полет на дракон, подобен на западните ветрове". Според китайския монах всичко е започнало през ІV век. По време на военен поход срещу врагове от съседно царство храната за войската била на привършване. Тогава един прост войник, чието име историята за съжаление не помни, предложил ястие, имащо редица преимущества - сготвяло се бързо, а благодарение на някои специфични подправки, можело да се съхранява дълго време. Легендата разказва, че заради силите, които новата храна дала на войните, те спечелили битката.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 ч. ч. ориз басмати
  • 4 ч. ч. врящ пилешки бульон
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 4 пилешки филета
  • 1 ч.ч. сварени белени скариди
  • ½ ч. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. настърган пресен джинджифил
  • 1 ч. л. натрошен лютив пипер
  • 1 с. л. сусамово олио, масло или зехтин
  • 5 с. л. слънчогледово олио
  • 2 с. л. соев сос
  • 2 яйца
  • 1 ч. ч. нарязани краставици
  • 1 ч. ч. нарязани домати

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В тенджера с капак се загрява 1 с.л. масло и 1 с.л. олио. Прибавя се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Залива с врящия бульон и се оставя на силен огън хубаво да заври, разбърква се, покрива се с капак, изключва се котлонът и се оставя за 12 мин. Прецежда се, разбърква се с вилица и се оставя да се охлади.

  2. 2.

    В 1 с.л. сгорещено олио се слагат джинджифилът, кориандърът и лютивият пипер. Разбъркват се кратко, докато си пуснат аромата. Прибавят се лукът и чесънът и се разбъркват за 1-2 мин.

  3. 3.

    В уок или дълбок тиган се слагат 3 с.л. олио, сгорещява се хубаво и се слага нарязаното на ивици филе. Посолява се леко и се бърка, докато стане готово. Прибавят се оризът, соевият сос и лучената смес. Разбърква се около 5 мин. Накрая се добавят скаридите. Щом се затоплят, ястието се отстранява от огъня.

  4. 4.

    Яйцата се разбъркват с малко сол и се изсипват в намаслен тиган. Изпържват се на омлет. Готовият омлет се нарязва на ивици, които се разбъркват с ориза преди сервиране.

  5. 5.

    Всяка порция ориз се сервира с нарязаните домати и краставици.


Подходящи типове вина
Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари