Начало За нас Реклама Контакти

Мусака с агнешко и леща

Снимка за Мусака с агнешко и леща
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Мусаките могат да са най-различни и за тях няма табу, което да изключва скромната леща, стига да е апетитно покрита със запечена заливка.

СъставНеобходими продукти за 5-6 порции

  • 1 ч. ч. кафява леща
  • 2 с. л. зехтин или олио
  • 2 връзки пресен лук, нарязани
  • 2 моркова, нарязани на кубчета
  • 1 резен целина, нарязан на кубчета
  • 500 г агнешко или телешко месо, ситно скълцано или смляно
  • 150 мл бяло вино или сух вермут
  • 300 мл зеленчуков бульон
  • 4 средни сварени картофа, нарязани на кубчета
  • 1 ч. л. листа от прясна мащерка или ½ ч. л. сушена
  • 1 ч. л. сушен риган
  • ½ ч. л. счукани семена от резене, по желание
  • 3 с. л. мента, нарязана
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за заливката:
  • 500 г кисело мляко
  • 3 яйца
  • 100 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лещата се измива, залива се с 3 ч. ч. студена вода и се слага да заври. Огънят се намалява и се оставя да къкри, докато се абсорбира водата и лещата омекне, без да се разварява.

  • 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, морковите и целината. Разбъркват се на умерен огън 5-6 мин. Добавя се месото, огънят се засилва, разбърква се, докато остане на мазнина и леко започне да се зачервява. Налива се виното и се разбърква, докато се изпари. Слагат се лещата, картофите, мащерката, риганът, семената от резене, сол и пипер на вкус. Добавят се бульонът и ментата. Всичко се сипва в тавичка и се слага във фурна, загрята на 200° С да се запече, докато се изпари бульонът и остане почти само на мазнина. Мусаката трябва да остане сочна.

  • 3.

    Яйцата се разбиват с млякото. Добавя се кашкавалът и се залива мусаката. Пече се, докато се зачерви. Оставя се леко да се охлади и се сервира.

Подходящи типове вина
Февр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари