Начало За нас Реклама Контакти

Мусака с агнешко и булгур

Снимка за Мусака с агнешко и булгур
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Комбинирането на булгур, зеленчуци и агнешко месо под класическа българска заливка за мусака няма начин да не доведе до безспорно вкусен резултат.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 2 с. л. олио
  • 2 връзки пресен лук, ситно нарязан
  • 1 резен целина, ситно нарязанa
  • 2 моркова, ситно нарязани
  • 400 г смляно агнешко месо
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 50 мл червено вино
  • 1 ч. ч. домати, ситно нарязани или от консерва
  • 1 ч. л. шарен пипер, смлян
  • ½ ч. л. кимион, смлян
  • 1 ч. л. чубрица
  • ½ ч. л. джоджен
  • 2 ч. ч. зеленчуков или месен бульон
  • 1 ч. ч. средно едър булгур
  •  сол на вкус
  • за заливката:
  • 3 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 100 г настърган кашкавал, по желание
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Булгурът се измива в цедка под течаща вода. Отцежда се добре.

  • 2.

    Олиото се загрява и в него се слагат лукът, целината и морковите. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин. Прибавят се червеният пипер и месото. Разбърква се на силен огън с тел за разбиване, за да стане на дребни парченца. Щом се изпари водата, се сипва виното. Разбърква се, докато се изпари отново. Добавят се доматите, пиперът, кимионът, чубрицата, джодженът, бульонът и булгурът.

  • 3.

    Всичко се сипва в тавичка и се запича на 180° С, докато се изпари течността.

  • 4.

    Разбиват се яйцата с млякото и се добавя кашкавалът. Залива се мусаката и се допича още 15 мин. или докато се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари