Начало За нас Реклама Контакти

Мусака по странджански

Снимка за Мусака по странджански
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Странджанските гозби имат забележимо близкоизточно влияние, което в тази рецепта се изразява в използването на ориз или булгур в съчетание с месо.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 3 с. л. олио
  • 1 връзка пресен лук, едро нарязан
  • 1 морков, нарязан на малки кубчета
  • 1 едър домат, ситно нарязан
  • 300 г ситно накълцано или едро смляно агнешко или телешко месо
  • ½ ч. ч. ориз или булгур
  • 4 малки тиквички, нарязани на кръгчета
  • 2 с. л. копър, ситно нарязан
  • 2 с. л. магданоз
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1 ч. л. джоджен
  •  сол и пипер на вкус
  • за заливката: 
  • 2 яйца
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 с. л. препечено брашно 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Олиото се загрява и в него се слагат лукът и морковът. Разбъркват се, докато лукът леко се зачерви. Слага се месото, разбърква се 10 мин. на умерен огън. Добавят се оризът, тиквичките, копърът, магданозът, чубрицата, джодженът и доматът. Подправя се със сол на вкус. Налива се 1 ч. ч. гореща вода.

  • 2.

    Мусаката се прехвърля в тавичка и се слага да се пече във фурна, загрята на 180° С, докато се изпари водата и оризът се свари.

  • 3.

    За заливката се разбиват яйцата с брашното и млякото. Мусаката се залива и се пече, докато се зачерви.

  •  
Подходящи типове вина
Юни 2014
Още подобни рецепти
Коментари