Начало За нас Реклама Контакти

Морски пай

Снимка за Морски пай
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Строго погледнато това ястие не е точно пай, тъй като липсва основа от тесто. Но каквито и да е кулинарни спорове да възникнат около него, за едно нещо ще има единодушно съгласие - пай, или не, тази гозба е много, много вкусна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 60 г масло
  2. 4 с. л. брашно
  3. 300 мл прясно мляко
  4. 400 г рибно филе, нарязано на кубчета
  5. 300 г морски дарове – миди, скариди, калмари, октоподчета, предварително сварени
  6. 100 г пушена сьомга или друго пушено филе, нарязано на парченца
  7. 2 с. л. ситно нарязан магданоз
  8. 2 с. л. ситно нарязан копър
  9. 500 г сварени обелени картофи
  10. 100 мл сметана
  11.  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В сгорещеното масло се слага брашното и се разбърква кратко. Налива се млякото при непрекъснато разбъркване, овкусява се със сол и пипер и се бърка на тих огън, докато се сгъсти.

  2. 2.

    Добавят се рибата и морските дарове. Ако са замразени, се размразяват и се отцеждат предварително. Слага се половината от магданоза и копъра, подправя се с черен пипер на вкус. Сипва се на дъното на топлоустойчива форма за печене.

  3. 3.

    Картофите се нарязват на тънки кръгчета и се подреждат върху морските дарове.

  4. 4.

    Сметаната се смесва с останалите копър и магданоз и се заливат картофите.

  5. 5.

    Паят се пече 20 - 25 мин. на 200° С или докато се зачервят добре картофите.


Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари