Начало За нас Реклама Контакти

Миди с ориз

Снимка за Миди с ориз
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сами по себе си мидите са пълноценна храна, но за да се изяват отлично в тази роля се нуждаят от малко въглехидрати и фибри. Оризът и зеленчуците в тази рецепта осигуряват завършеността й.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг миди
  2. 1 ½ ч. ч. ориз с обли зърна, напр. ризон
  3. 2 с. л. зехтин
  4. 1 стрък праз, ситно нарязан
  5. 1 морков, нарязан на ситни кубчета
  6. 1 резен целина, ситно нарязан
  7. ½ червена чушка, ситно нарязана
  8. 100 мл бяло вино или сух вермут
  9. 1 с. л. масло
  10. 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
  11.  сол и черен пипер на вкус
  12. 1 лимон за гарниране
  13. 2 стръка зелен лук за гарниране
  14. 2 с. л магданоз, ситно нарязан за гарниране
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Мидите се изстъргват с твърда четка под течаща вода, “мустаците” им се изскубват.

  2. 2.

    Оризът се измива в цедка под обилно течаща студена вода.

  3. 3.

    Зехтинът се загрява и в него се сотират празът, морковът и целината за 2-3 мин. Добавя се чушката. Слага се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Налива се виното и се разбърква, докато се изпари. Слагат се 1 ч. ч. гореща вода или зеленчуков бульон. Посолява се на вкус, покрива се с капак и се оставя за 5 мин. на тих огън.

  4. 4.

    Добавят се мидите, маслото и кората от лимон, още 2 ч. ч. гореща вода или бульон и се разбърква. Покрива се с капак. След 5 мин. се маха от огъня, без да се отхлупва и се оставя да постои още 10 мин.

  5. 5.

    Мидите ще са вече отворени и ще са напълнени с ориз. Неотворените се изхвърлят! Поднасят се с резенчета лимон и се поръсват със зелен лук и магданоз.


Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари