Начало За нас Реклама Контакти

Миди с лимонов сос

Снимка за Миди с лимонов сос
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Далечното море вече не може да е оправдание, за да не се насладите на тази свежа рецепта, защото в големите градове сравнително лесно може да се намерят пресни черни миди.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг миди с черупките
  • 2 ч. ч. бяло вино
  • 1 ч. ч. вода
  • 2 дафинови листа
  • 2 с. л. нарязан копър
  • 10 зърна черен пипер
  • 2 с. л. масло
  • 2 с. л. брашно
  • 1 скилидка чесън
  • 1 жълтък
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 3 с. л. лимонов сок
  •  черен пипер на вкус
  •  пресен лук и копър за поръсване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Мидите се почистват добре с четка, слагат се в тенджера, заливат се с водата, виното, прибавят се дафиновите листа, зърната пипер и копърът. Слага се 1 ч. л. морска сол. Мидите се варят на тих огън, докато се отворят.

  • 2.

    Отстранява се едната черупка на мидите, а другата, с месото, се подрежда в плато.

  • 3.

    Сосът се приготвя, като се разтопява маслото, слага се брашното, разбърква се и се налива 1 ч. ч. от мидения бульон. Отстранява се от огъня и се прибавя жълтъка, лимоновата кора и лимоновия сок. Подправя се с чесъна.

  • 4.

    Във всяка мида се слага по малко от соса и отгоре се поръсва с копър и пресен лук. Поднасят се топли.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари