Миди с доматен сос
30
Време за приготвяне: 30 минути
Подходяща напитка - вино
Българските гозби с черни миди не се изчерпват с пуристката концепция за тенекия или с бургаския вариант с ориз. В Балчик например ги готвят със свеж доматен сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г сварени почистени миди
- 2 с. л. бяло вино
- 2 с. л. олио
- ½ ч. л. сушен джоджен
- 4 домата, обелени, нарязани на ситно и отцедени
- 100 г зелени маслини
- 4 стръка пресен лук, нарязани на ситно
- 3 с. л. нарязан копър
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се сгорещява и в него се слагат мидите и лукът. Разбъркват се 1-2 мин., прибавят се виното, джодженът, маслините и доматите. Подправя се на вкус със сол и черен пипер.
- 2.
Ястието ври на тих огън, докато се сгъсти сосът. Поднася се с пресен лук и копър.
Подходящи типове вина
Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари