Начало За нас Реклама Контакти

Миди плакия

Снимка за Миди плакия
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Зеленчуците и пресните подправки със своя ведър хлорофилен вкус дават нужната доза свежест на любимия черноморски деликатес – черните миди.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг миди
  2. 1 ч. ч. бяло вино
  3. 1 ч. ч. вода
  4. 1 морков, ситно нарязан
  5. 2 стръка селъри, тънко нарязани
  6. 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
  7. 1 малък дафинов лист
  8. 5 зърна черен пипер
  9. 2 с. л. брашно
  10. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  11. 1 с. л. копър, ситно нарязан
  12. 1 лимон, нарязан на малки парченца, заедно с кората
  13. 4 с. л. зехтин extra virgin
  14. 2 скилидки чесън, пресовани
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Мидите се измиват, изстъргват се с тел, почистват се от брадата и отворените се изхвърлят.

  2. 2.

    Слагат се да заврат виното, водата, пиперът, дафиновият лист, селърито, морковът и лукът. Като поврат 4-5 мин., се слагат мидите. Разбъркват се, затварят се с капак и се оставят да поврат 3-4 мин., докато се отворят всичките. Слагат се в тавичка, а бульонът се запазва.

  3. 3.

    Брашното се слага в сух тиган и се запича на умерен огън, докато леко се зачерви, като непрекъснато се разбърква. Залива се с бульона от мидите при непрекъснато бъркане. Добавят се магданозът и копърът. Посолява се на вкус. Мидите в тавата се заливат, отгоре се разпределят резенчетата лимон и се поръсват със зехтина. Запичат се 10 мин. на 200° С.

  4. 4.

    Мидите се разпределят в чинии и се заливат със соса, в който е сложен чесънът. Може да се поръсят допълнително със ситно нарязани копър и магданоз.

  5. .

    Един от принципите за съчетаваене на вино и храна е този на подобните вкусови аромати. Това са т.нар. мостове, а между тази морска плакия и Deja Vu Chardonnay на Винарска изба Братя Минкови те са няколко: цитрусите във виното и лимона в ястието, минералността и вкусът, който дават мидените черупки и, разбира се, ароматните подправки. Насладете се на тази наистина хармонична комбинация, като не забравяте да поднесете Deja Vu Chardonnay приятно изстудено до 8 – 10°С. А удоволствието ще е още по-голямо, защото ще пиете вино, оценено със златен медал на Concours Mondial de Bruxelles 2016. 

  6.  

Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари