Начало За нас Реклама Контакти

Маклубе

Снимка за Маклубе
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази източно- средиземноморска версия на пиле с ориз има няколко забележителни и отличителни акцента. Първият е присъствието на патладжани, вторият -комбинацията от подправки, а най-апетитният е хрупкавото пилешко месо с кедрови ядки.

СъставНеобходими продукти за 6

  • ½ кг пилешки гърди
  • ½ кг патладжани
  • 250 мл олио
  • ½ кг бланширан ориз
  • 1 л пилешки бульон
  • 50 г кедрови ядки
  • 50 г масло
  •   черен или бял пипер
  •   дафинов лист
  •   индийско орехче
  •   бахар
  •   кимион
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пилешкото месо се вари не повече от 10 мин, до полуготовност.

  2. 2.

    Патладжаните се нарязват на по-големи шайби и се изпържват в около 150 мл олио.

  3. 3.

    В плитка тенджера или в дълбок тиган с капак се нареждат изпържените патладжани, измитият няколко пъти с вода ориз и 2/3 от пилешкото месо, нарязано на парчета. Добавят се останалото олио и пилешкият бульон. Подправките се счукват или смилат, и заедно със солта се прибавят към ориза. Ястието се оставя да се вари на слаб огън с капак, докато оризът поеме цялата течност. После се отстранява от котлона и се оставя захлупено още поне 10 мин. Обръща се в голяма плоска чиния.

  4. 4.

    Останалото пилешко месо се накълцва или се накъсва. Запържва се заедно с кедровите ядки в маслото до златисто и се изсипва върху ястието.


Подходящи типове вина
Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари