Начало За нас Реклама Контакти

Кюфтенца с лимонов сос

Снимка за Кюфтенца с лимонов сос
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Кюфтетата в бял сос са вече доста позабравена рецепта в кухните ни. Затова ние ви предлагаме една тяхна вариация с аромат на лимон, която е допълнително олекотена чрез използването на пилешко месо. Отдайте се на спомени и на вкусно похапване!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за кюфтенцата:
  • 500 г смляно пилешко от бутчетата или свинско месо
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 3 стръка зелен лук, нарязан на ситно
  • 1 яйце
  • ¼ ч. ч. ориз
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  • за соса:
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 1½ с. л. нишесте
  • 2  жълтъка
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. масло

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смляното месо се обърква с яйцето, лимоновата кора, лука, ориза и магданоза. Прибавят се сол и пипер на вкус. С мокри ръце се оформят малки топчици с големина на орех.

  2. 2.

    Маслото за соса се сгорещява и в него се задушава лукът. Прибавя се зеленчуковият бульон. Когато бульонът заври, в него се пускат кюфтенцата. Оставят се да врат на тих огън 30 мин.

  3. 3.

    Бульонът се прецежда, а кюфтенцата се оставят на топло. Нишестето се размива в 2-3 с. л. студена вода и с него се сгъстява сосът при непрекъснато разбъркване.

  4. 4.

    Жълтъците се разбиват с лимоновия сок и към тях лъжичка по лъжичка се прибавя от сгъстения сос, като се разбърква енергично.Когато се прибави половината сос, яйчната смес се изсипва в останалатия сос.

  5. 5.

    Кюфтенцата се поднасят, залети със соса.


Подходящи типове вина
Септ. 2009
Още подобни рецепти
Коментари