Начало За нас Реклама Контакти

Кулфи с манго и джалеби

Снимка за Кулфи с манго и джалеби
50
Време за приготвяне: 50 минути + няколко часа за замразяване
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Макар десертите в Индия да са на голяма почит, много от тях са дошли в страната от други места. Например сладоледът кулфи има персийски корени, а джалеби - арабски.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

 

  • за кулфи:
  • 1 зряло манго
  • 400 мл подсладено кондензирано мляко
  • ½ ч. ч. сухо мляко
  • 3 шушулки кардамон
  • 1 щипка шафран от магазин Vintageclub
  • 50 г едро нарязан шамфъстък
  • за джалеби:
  • 1 ч. ч. бяло брашно
  • 1 с. л. брашно от нахут
  • 1 с. л. фина извара
  • ⅓ ч. л. бакпулвер
  • 1 с. л. пудра захар
  •  олио за пържене
  • за сиропа:
  • 1 ч. ч. захар
  • 2 ч. ч. вода
  • 3 шушулки кардамон
  • 1 ч. л. настъргана кора от портокал

 

  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    За джалеби се смесват двата вида брашно, изварата, бакпулверът и пудрата захар. Налива се по малко 1-1½ ч. ч. гореща вода или толкова, че да се получи гъста, но течна маса. Оставя се на топло място за 1 час.

  • 2.

    За сиропа всички продукти се смесват и се слагат да заврат на силен огън. Температурата се понижава и се оставят да къкрят 5 мин. Сиропът трябва да остане горещ.

  • 3.

    Тестото се сипва в торбичка с отрязан връх или в бутилка от кетчуп.

  • 4.

    Загрява се олио, което е поне 4 см дълбоко. Оставя се на умерен огън.

  • 5.

    От тестото се шприцоват форми - спирала или цвете, върху малки квадратни парчета (10х10 см), изрязани от хартия за печене. Квадратчетата хартия се слагат едно по едно в горещото олио с шприцованата страна надолу. Когато хартията се отлепи от тестото, се изважда с помощта на пинсети или вилица и сладките се обръщат да се изпържат и от другата страна до златисто. Отцеждат се и веднага се топват в горещия захарен сироп за 20 - 30 сек. Най-вкусни са сервирани горещи.

  • 6.

    За сладоледа кулфи мангото се обелва и се нарязва на малки кубчета. Смесва се със захарта, кондензираното и сухото мляко и кардамона. Слага се в тиган и се загрява. Оставя се да ври 5 - 10 мин., като се разбърква от време на време, докато се сгъсти. Пасира се грубо.

  • 7.

    Добавят се шафранът и ядките. Охлажда се. Сипва се в чашки или формички за лед и се замразява.

Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари