Начало За нас Реклама Контакти

Кисело зеле с патешко и ананас

Снимка за Кисело зеле с патешко и ананас
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Представяме ви рецептата на Петя Шмарова за едно сочно и ароматно зимно ястие, с която тя спечели 23-ти кръг на кулинарния конкурс на списание "Меню".

СъставНеобходими продукти за 5 порции

  1. 1 средно голяма кисела зелка
  2. 1 глава червен лук
  3. 8 с. л. зехтин
  4.  къри
  5.  червен пипер
  6.  сушен копър
  7. 2 скилидки чесън, пресовани
  8. 5-6 шайби ананас от компот
  9. 350 мл бяло десертно пенливо вино
  10. 5 патешки бутчета с кожата
  11.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зелката се нарязва на кубчета, като се отстранява кочанът. Лукът се почиства и се нарязва на полумесеци.

  2. 2.

    В дълбок тиган се загряват около 6 с. л. зехтин и се добавят зелето и лукът.

  3. 3.

    Разбърква се добре, добавят се подправките и чесънът.  Отново се разбърква, за да не загори. Добавя се нарязаният на кубчета ананас.

  4. 4.

    Зелето се покрива с пенливото вино и се добавя сол на вкус. Внимава се да не се пресоли ястието.

  5. 5.

    Бутчетата се измиват и се подсушават с кухненска хартия. Посоляват се, като кожата добре се осолява.

  6. 6.

    Фурната се загрява на 200° С. Дъното на керамична или стъклена тавичка се поръсва с 1-2 с. л. зехтин, изсипва се зелевата смес и отгоре се подреждат патешките бутчета с кожата нагоре.

  7. 7.

    Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се слага в предварително загрятата фурна. Градусите се намаляват до 150 и се пече за около 2 - 2,5 часа, или докато течността се редуцира и остане на мазнина. Градусите на фурната се увеличават, фолиото се отстранява  и ястието се запича до получаване апетитна коричка на месото.


Подходящи типове вина
Февр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари