Начало За нас Реклама Контакти

Хюнкяр беенди

Снимка за Хюнкяр беенди
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Името на ястието означава „на султана му хареса” и историите, свързани с него, се приписват на най-различни султани, които останали сити и доволни при разнообразни обстоятелства. Философията в рецептата, представена тук от ресторант Т & М, е проста: агнешки кебап върху канапе от млечно-патладжанено пюре. Резултатът обаче е по турски засищащ и вкусен.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за пюрето:
  • 3 средни патладжана
  • 60 г масло
  • 4 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 2 ч. л. захар
  •  сол на вкус
  • за кебапа:
  • 500 г агнешко месо, нарязано на хапки
  • 60 г масло
  • 4 зелени чушки, нарязани на ситно
  • 4 средни домата, обелени и нарязани на едро
  • 4 ч. л. чушково пюре
  • 3 ч. л. червен пипер
  •  мащерка или риган
  •  сол
  •  черен пипер
  • 120 г отлежал кашкавал

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжаните се увиват поотделно в алуминиево фолио и се изпичат във фурната за 30 мин. Обелват се и се накълцват.

  • 2.

    Накълцаните патладжани се слагат в маслото, загрято в тенджера, и се разбъркват 1-2 мин. Добавя се брашното, разбърква се 2-3 мин., слага се захарта и се посолява. Налива се прясното мляко и се бърка, докато се образува гладко пюре.

  • 3.

    Месото се разбърква няколко минути в съд със сгорещеното масло. Добавят се чушките, доматите, чушковото пюре, червеният пипер, черен пипер и сол на вкус. Накрая се добавя мащерката, съвсем малко вода и се разбърква до готовност.

  • 4.

    Изсипва се върху патладжаненото пюре, а отгоре се настъргва кашкавалът. Поднася се в съд с похлупак, възможно най-горещо.

  •  
Подходящи типове вина
Авг. 2014
Още подобни рецепти
Коментари