Хляб с мед и розмарин

Пресният хляб с остър аромат на квас на кулинарното ателие Ананда е красиво допълнен със средиземноморския дух на розмарина.
СъставНеобходими продукти за 1 хляб
- 300 г натурално пшеничено типово брашно
- 1 щипка сол
- 1 стрък пресен розмарин, накълцан
- 1 с. л. мед
- 50 г квас
- 190 мл студена пречистена вода
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със солта и розмарина. Медът и квасът се разтварят във водата. Изсипва се при брашното и се омесва тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почива 30 мин. Премесва се 1-2 минути и се оставя да почива 30 мин. Премесва се и почива по същия начин още два пъти.
- 2.
След последното премесване се оформя питка и се оставя 1-2 часа на стайна температура, докато удвои обема си.
- 3.
Фурната се загрява на 250° С. С остър нож се правят няколко среза на питката. Пече се 10 мин., фурната се намалява на 180° С и се пече още 30 - 40 мин. Хлябът се изважда и се охлажда върху решетка