Начало За нас Реклама Контакти

Кулинарно ателие "Ананда"

Снимка за Кулинарно ателие
Светослава и Светослав, © Светослава Димова

Ананда отваря врати през март 2013 г. На санскрит думата означава блаженство, но в дъното на историята на тази пекарна е любовта.

В един момент от живота си Светослав и Светослава, която вече е гостувала в menumag.bg, работят в две съседни заведения, без да се познават. Светослава решава да провери кой е адашът ѝ и оттогава двамата са неразделни и в работата и в живота. По професия тя е инженер, а Светослав – арабист, но едно от нещата, които ги свързват, е страстта към готвенето и взискателността към качеството на храната.

Решението да отворят „Ананда” е резултат от съвсем практична нужда. На един кукерски фестивал се оказало, че няма какво да ядат - изборът се свеждал само до кебапчета, кюфтета и туршия. Съвсем естествено се родила идеята да отворят място, където да продават храната, която харесват.

В самото начало фокусът са сватбените торти, приготвяни и декорирани от Светослава. Но бързо установяват, че търсенето е далеч по-голямо и нишата – по-широка. И след тортите и сладкишите се появява хлябът, зад който основното действащо лице е Светослав.

„Целта ми, както и при сладкишите, беше да предложа алтернатива: хляб без химия, без избелители, подобрители или изкуствени набухватели. Истинският хляб се прави с квас. Занаята в голяма степен съм го крал от тук и там, включително и през времето, когато живеех в Щатите.”

В „Ананда” предлагат над 15 вида хляб. Всеки ден се пекат шест-седем фурни с различен хляб - разнообразие, подходящо за всеки вкус. Освен с различните брашна тук смело „играят” и с мед, розмарин, орехи, коприва, сушени домати, маслини и ядки. „Разписанието” се публикува на сайта на сладкарницата-пекарна. 

И все пак кое отличава хлаба на „Ананда” от останалите?

Светослав:

"Всяка фурна си има своята технология. Това, което мога да кажа за нашите хлябове, е първо, че втасването е по-дълго от обичайното. Става дума за минимум 8 часа. Смятам, че удължаването на времето на ферментация обогатява вкуса. Второ, слагаме по-малко квас от обичайната практика. Така не позволяваме да се развие киселинност, която хората често свързват с кваса. Не е задължително хлябът с квас да бъде кисел. Трето, всички продукти са чисти и местни. Издирваме малки производители, ферми или мелници. Убедени сме, че местното е по-добро дори от доброто вносно – дългото пътуване не се отразява положително на продуктите. И още нещо важно: всяка фурна си има своята флора, своите бактерии. Със смяната на мястото квасът си мени и вкуса. Затова нашите хлябове ще имат този вкус и качества само тук – когато са излезли от тази кухня.”

Една от най-големите трудности в този бизнес се оказва намирането на достатъчно знаещи и мотивирани хора за персонал. Колкото до клиентите, макар и бавно, те все пак стават все по-търсещи и все по-знаещи.

Светослава:

„Ние сме преди всичко квартална пекарна. Основната част от клиентите ни са съседи. Нараства и групата на тези с отношение към качествената храна. Българите все повече се интересуват от здравословното хранене по различни причини. Не на последно място, защото боледуват. А боледуват, защото се хранят лошо. Всички имаме още много да учим. Често клиенти ни питат кой хляб е изпечен последен и дали няма още топъл. Хлябът не бива да се яде топъл, защото ще затормози стомаха. Хората са го казали - трябва да обиколи нивата като излезе от фурната! ”

От известно време Светослава и Светослав предлагат и лек обяд – салати и сандвичи, правят и сладолед. Все пак да не забравяме, че „Ананда” е преди всичко кулинарно ателие и място за вкусни експерименти.

„Ананда”

София, ул. „Феликс Каниц” 14,

0878 95 09 22
 

от Марина Караконова Дек. 2014
Коментари