Начало За нас Реклама Контакти

Хайдушки кебап в глина

Снимка за Хайдушки кебап в глина
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Печенето в сурова глина е с древни корени. Със сигурност в Римската империя по този начин са приготвяни множество рецепти. Ние ви предлагаме нашенска версия, която е лесно осъществима у дома, интересна като поднасяне, а чудесният й вкус заслужава всички усилия.

СъставНеобходими продукти за 6-8 порции

  1. 1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета
  2. 2 с. л. брашно
  3. 100 г масло
  4. 1 с. л. сушени горски гъби
  5. 3 глави лук, нарязани на полумесеци
  6. 10 скилидки чесън, необелени
  7. 4 едри картофа, нарязани на кубчета
  8. 250 г печурки, нарязани на четвъртини
  9. 1 с. л. натрошена сушена чушка
  10. 5 домата, нарязани на кръгчета
  11. 1 червена чушка, нарязана на ивички
  12. 1 зелена чушка, нарязана на ивички
  13. 1 люта чушка, по желание
  14. 1 връзка магданоз, ситно нарязан
  15. 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
  16. 1 ч. л. мащерка или чубрица
  17. 10 зърна черен пипер
  18. 1 дафинов лист
  19.  сол на вкус
  20. 20 лозови листа, консервирани
  21.  хартия за печене
  22. 1,5 кг натурална глина или глинен гювеч

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сушените гъби се заливат с 1 ч. ч. вряща вода и се оставят за 20 мин.

  2. 2.

    Месото се посолява, овалва се в брашното, изтупва се, слага се да се зачерви в сгорещеното масло и се изважда.

  3. 3.

    В същата мазнина се слагат лукът и сушената чушка, разбърква се няколко минути и се добавят печурките, сушените отцедени гъби, чушките, чесънът и картофите. Разбъркват се 5 - 10 мин.. Посоляват се на вкус. Добавят се дафиновият лист, пиперът, мащерката, джодженът, магданозът и водата от гъбите. Смесва се с месото.

  4. 4.

    Глината се разточва на слой от 0,5 см с мокри ръце върху лист хартия за печене. Отгоре се постила двоен слой от лозови листа, загъват се краищата на глината нагоре, за да се оформи нещо като тава, и се сипват месото и зеленчуците. Покриват се с плътен слой листа и се завиват с глината от всички страни с помощта на хартията за печене. На две-три места с шишче се правят отвори за парата. Ако не разполагате с глина, сложете пакета с месото, като го покриете с лозови листа, направо в глинен гювеч с капак.

  5. 5.

    Кебапът се слага за 3 часа във фурната на 150° С. Преди сервиране се разчупва внимателно и се сервира.


Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари