Начало За нас Реклама Контакти

Карамелизирани мандарини

Снимка за Карамелизирани мандарини
60
Време за приготвяне: 1 час + 1 нощ за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако не сте поглеждали към ароматните мандарини като на кандидати за сгряващ десерт, тази рецепта е вашата възможност. 

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 8 мандарини, обелени
  2. 1 ч. ч. захар
  3. 200 мл вода
  4. 1 пръчка канела
  5. 2 звездни анасона или карамфилчета
  6. 1 ч. ч. замразени червени боровинки или други червени горски плодове
  7.  пълнозърнести сухари или бишкоти за сервиране
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Захарта се залива с 2 с. л. вода и се слага да се стопи на среднотъмен карамел. Отстранява се от огъня и се налива внимателно останалата вода. Връща се на огъня и се разбърква, докато се стопи. Оставя се да поври 3-4 мин. заедно с канелата и анасона. Слагат се мандарините и се оставят да поврат 2-3 мин. Съдът се отстранява от огъня, махат се плодовете на анасона, охлажда се и се оставя, покрит, да постои поне 6 часа.

  2. 2.

    Мандарините се изваждат в тавичка върху хартия за печене и се слагат за 10 - 12 мин. в загрята фурна на 220° С, за да се зачервят.

  3. 3.

    Сосът от мандарините се загрява отново и се вари, докато се сгъсти добре. Слагат се боровинките и след 1-2 мин. се маха от огъня.

  4. 4.

    Карамелизираните мандарини се сервират в купички заедно със соса. Гарнира се с пълнозърнести сухари или бишкоти.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари