Начало За нас Реклама Контакти

Калмари със сос от перно

Снимка за Калмари със сос от перно
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Морските обитатели, чиято съдба свършва в чиниите ни, често извървяват последния си път ръка за ръка с аромата на анасон. Тази рецепта не е изключение, като в нея носители на средиземноморския сладък аромат са перното и естрагона. Без съмнение това е достоен и вкусен завършек на една добра калмарена история.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 8 средни почистени калмари
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 средна глава лук, нарязана на ситно
  • 100 мл перно
  • 200 мл бяло вино
  • 200 мл животинска сметана
  • 1 с. л. студено масло
  • 1 с. л. пресен естрагон, нарязан
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Калмарите се нарязват на кръгчета.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява добре и в него се задушава лукът за 2-3 мин. Наливат се перното и виното и се оставят да врат 1 мин. Добавят се калмарите и след като покъкрят 7-8 мин. (или докато станат крехки) кръгчетата се изваждат и се слагат на топло.

  3. 3.

    Течността се прецежда и се връща на огъня да се редуцира, докато остане 1 ч. ч. от нея. Добавят се сметаната, естрагонът, подправят се със сол и пипер на вкус. След 3-4 мин. се отстранява от огъня и се добавя маслото при непрекъснато разбиване. Калмарите се връщат в соса и се поднасят горещи със зелена салата.

Уточнение: времето за приготвяне се отнася за сурови калмари. Ако се използват замразени, топлинната им обработка се съкращава наполовина.

Юли 2009
Още подобни рецепти
Коментари