Калмари с грахова плънка
Тази е само една от многобройните възможни вариации за плънка на калмари. Сега вече вкусните морски главоноги са доста по-достъпни и често продавани, дори изчистени, особено по рибните щандове на големите вериги супермаркети. Така че експериментирайте на воля.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 едри калмара
- 6 с. л. зелен грах
- 4 с. л. трохи от хляб
- 100 г луканка, нарязана на малки кубчета
- 1 яйце
- ½ ч. л. сушен риган
- 100 г пушено топено сирене, нарязано на малки кубчета
- 2 с. л. настърган пармезан или кашкавал
- 3 с. л. зехтин или олио
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 1 ч. ч. бяло вино или вермут
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- сол и черен пипер на вкус
-
сварена паста за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Главите на калмарите се издърпват и пипалата се нарязват на ситно. Тубите се почистват от скелета и вътрешностите и се измиват. Под течаща вода се обелва лилавата кожа и се подсушават.
- 2.
В купа се смесват трохите, пипалата, грахът, луканката, яйцето, риганът, топеното сирене и пармезанът. Всичко се обърква и се подправя на вкус. Напълват се тубите до ⅔ от обема им и се защипват с клечки за зъби.
- 3.
В сгорещената мазнина се слага чесънът, запържват се калмарите от всички страни, докато се зачервят. Заливат се с бялото вино, леко се посоляват, подправят се с черен пипер и се оставят на тих огън покрити с капак за 12 - 15 мин.
- 4.
Сервират се с варена паста с лъжица от соса и поръсени с пресен магданоз.