Начало За нас Реклама Контакти

Калмари с грахова плънка

Снимка за Калмари с грахова плънка
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази е само една от многобройните възможни вариации за плънка на калмари. Сега вече вкусните морски главоноги са доста по-достъпни и често продавани, дори изчистени, особено по рибните щандове на големите вериги супермаркети. Така че експериментирайте на воля.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 едри калмара
  • 6 с. л. зелен грах
  • 4 с. л. трохи от хляб
  • 100 г луканка, нарязана на малки кубчета
  • 1 яйце
  • ½ ч. л. сушен риган
  • 100 г пушено топено сирене, нарязано на малки кубчета
  • 2 с. л. настърган пармезан или кашкавал
  • 3 с. л. зехтин или олио
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • 1 ч. ч. бяло вино или вермут
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  •   сол и черен пипер на вкус
  •   сварена паста за гарниране
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Главите на калмарите се издърпват и пипалата се нарязват на ситно. Тубите се почистват от скелета и вътрешностите и се измиват. Под течаща вода се обелва лилавата кожа и се подсушават.

  • 2.

    В купа се смесват трохите, пипалата, грахът, луканката, яйцето, риганът, топеното сирене и пармезанът. Всичко се обърква и се подправя на вкус. Напълват се тубите до ⅔ от обема им и се защипват с клечки за зъби.

  • 3.

    В сгорещената мазнина се слага чесънът, запържват се калмарите от всички страни, докато се зачервят. Заливат се с бялото вино, леко се посоляват, подправят се с черен пипер и се оставят на тих огън покрити с капак за 12 - 15 мин.

  • 4.

    Сервират се с варена паста с лъжица от соса и поръсени с пресен магданоз.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари