Калмари с доматен сос
Калмарите са превъзходна морска храна – чисти протеини, при това лесно усвоими и много полезни за човешкия организъм. Те имат обаче една особеност – стават крехки след кратко варене, после отново се стягат доста и ако се изпусне крехкият момент, трябва да се варят още около час, за да омекнат.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г туби калмари, почистени и нарязани на кръгчета
- 50 мл лек зехтин
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 1 глава финокио, нарязана на полумесеци, по желание
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 50 мл узо или мастика
- 1 с. л. доматено пюре
- 600 г домати, обелени и нарязани на ситно
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. риган
-
4 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и финокиото. Разбърква се на умерен огън 4-5 мин. Добавя се чесънът. Разбърква се няколко секунди, докато стане ароматен. Налива се узото и се разбърква, докато се изпари. Сипва се доматеното пюре, разбърква се и се слагат доматите, дафиновият лист и риганът. Посолява се на вкус. Сосът се бърка от време на време. Вари се 10 - 15 мин., докато се сгъсти.
- 2.
Във врящия сос се добавят нарязаните калмари. Разбъркват се, варят се 2-3 мин. на силен огън и се опитват. Ако са станали крехки, сосът се маха от огъня. Проверяват се на всеки 2 мин. Ако се изпусне моментът и се втвърдят, трябва да се варят на тих огън около час, докато отново омекнат.
- 3.
Калмарите се разбъркват с нарязания магданоз и се сервират.