Начало За нас Реклама Контакти

Калмари с доматен сос

Снимка за Калмари с доматен сос
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Калмарите са превъзходна морска храна – чисти протеини, при това лесно усвоими и много полезни за човешкия организъм. Те имат обаче една особеност – стават крехки след кратко варене, после отново се стягат доста и ако се изпусне крехкият момент, трябва да се варят още около час, за да омекнат.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 800 г туби калмари, почистени и нарязани на кръгчета
  2. 50 мл лек зехтин
  3. 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  4. 1 глава финокио, нарязана на полумесеци, по желание
  5. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  6. 50 мл узо или мастика
  7. 1 с. л. доматено пюре
  8. 600 г домати, обелени и нарязани на ситно
  9. 1 дафинов лист
  10. 1 ч. л. риган
  11. 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и финокиото. Разбърква се на умерен огън 4-5 мин. Добавя се чесънът. Разбърква се няколко секунди, докато стане ароматен. Налива се узото и се разбърква, докато се изпари. Сипва се доматеното пюре, разбърква се и се слагат доматите, дафиновият лист и риганът. Посолява се на вкус. Сосът се бърка от време на време. Вари се 10 - 15 мин., докато се сгъсти.

  2. 2.

    Във врящия сос се добавят нарязаните калмари. Разбъркват се, варят се 2-3 мин. на силен огън и се опитват. Ако са станали крехки, сосът се маха от огъня. Проверяват се на всеки 2 мин. Ако се изпусне моментът и се втвърдят, трябва да се варят на тих огън около час, докато отново омекнат.

  3. 3.

    Калмарите се разбъркват с нарязания магданоз и се сервират.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2013
Още подобни рецепти
Коментари