Начало За нас Реклама Контакти

Гювеч от мряна риба

Снимка за Гювеч от мряна риба
70
Време за приготвяне: 70 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Традицията повелява на Благовещение да се хапне риба. За да я спазим, ние подготвихме за вас една стара българска рецепта в леко модернизирана версия. Честит празник на имениците и да ви е сладко и весело!

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 кг мряна или пъстърва
  • 2 стръка  праз, нарязани на ситно
  • 2 с. л. масло
  • 1 кг картофи, нарязани на кръгчета
  • 500 г печурки
  • 1 с. л. сушени манатарки
  • 500 г домати, обелени и нарязани
  • 1 с. л. нарязан естрагон или копър
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 4 с. л. счукан сухар
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  • 4 с. л. зехтин
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се почиства и нарязва на филета. Посолява се и се поръсва с пипер.

  2. 2.

    Манатарките се заливат с 200 мл гореща вода и се оставят да киснат 20 мин.

  3. 3.

    Празът се задушава в сгорещеното масло с 1 с. л. вода за 3-4 мин. Добавят се картофите и водата, в която са киснали манатарките, посоляват се, затварят се с капак и се задушават 10 мин.

  4. 4.

    Добавят се печурките, доматите, накиснатите манатарки и естрагонът. Всичко се сипва в тава. Отгоре се разпределят рибните филета и се залива с виното.

  5. 5.

    Сухарът се смесва с нарязания магданоз и с него се поръсва рибата. Намазват се със зехтин и всичко се запича за около 30 мин. на 200° С.


Подходящи типове вина
Март 2010
Още подобни рецепти
Коментари